Jogurtowa walka z depresją?
17 marca 2017, 06:28Naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Wirginii odwrócili objawy depresji, karmiąc myszy probiotycznymi bakteriami z rodzaju Lactobacillus, które występują m.in. w jogurcie. Amerykanie odkryli też mechanizm, za pośrednictwem którego bakterie oddziałują na nastrój.
Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia
21 lipca 2017, 11:11Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.
Karpackie wilki: genetyczna scheda eksterminacji
23 listopada 2017, 11:54Ślady intensywnego zwalczania wilków są wciąż widoczne w genach populacji karpackiej. Potwierdzają to badania międzynarodowego zespołu naukowców opublikowane w „Diversity and Distributions”.
Dieta uboga w metioninę sprzyja powstawaniu nowych naczyń w mięśniach szkieletowych
23 marca 2018, 11:41Dieta uboga w metioninę wyzwala u myszy powstawanie nowych naczyń (angiogenezę) w mięśniach szkieletowych.
Symbioza w nowym wydaniu
19 lipca 2018, 09:41Bakterie żyjące w wabiku (esca) elastycznej wici (illicium) żabnicokształtnych reprezentują 3., nieznany dotąd, typ symbiozy.
Mrówki-łowcy głów
19 listopada 2018, 11:46Gniazda mrówek Formica archboldi z Florydy są wypełnione głowami innych gatunków mrówek.
Powiązania migren i zespołu suchego oka
11 marca 2019, 11:52Osoby cierpiące na migreny wydają bardziej zagrożone zespołem suchego oka, zwłaszcza jeśli są seniorami.
Alergie na pyłki są częstsze u osób z zaburzeniami lękowymi. Depresja wiąże się za to z alergiami całorocznymi
29 maja 2019, 05:07Sezonowe alergie na pyłki traw lub drzew są częstsze u osób cierpiących na zaburzenia lękowe, zaś pacjenci z depresją z większym prawdopodobieństwem zapadają na alergie całoroczne, wyzwalane przez takie alergeny, jak np. zwierzęca sierść. Zaburzenia te nie mają z kolei wpływu na alergie pokarmowe i na leki.
Dipeptyd występujący w fermentowanych produktach można wykorzystywać w zapobieganiu depresji
16 września 2019, 11:29Japońscy naukowcy dokonali ważnych odkryć odnośnie do roli dipeptydu leucynowo-histydynowego (LH) w hamowaniu aktywacji mikrogleju i zaburzeń emocjonalnych związanych z depresją. LH występuje w fermentowanych pokarmach, np. w niebieskim serze czy nattō (potrawie z soi). Bazując na uzyskanych wynikach, autorzy artykułu z pisma Nutrients uważają, że produkty bogate w LH mogą być bezpieczną metodą podtrzymywania dobrego zdrowia psychicznego.
Większość kobiet jest niezadowolonych z rozmiarów biustu. To poważny problem zdrowotny
10 lutego 2020, 12:36Większość kobiet na świecie jest niezadowolonych z rozmiaru swoich piersi. To odkrycie, które ma znaczący wpływ na zdrowie i systemy opieki zdrowotnej. W Breast Size Satisfaction Survey (BSSS) pod kierunkiem profesora Virane Swamiego z Anglia Ruskin University, zaangażowanych było ponad 100 naukowców z całego świata, którzy przeprowadzili ankiety wśród 18 541 kobiet z 40 krajów